Recept voor speltbrood uit de broodbakmachine

Natuurlijk kunt u met ons speltmeel ook speltbrood bakken in de broodbakmachine!†Het resultaat zal echter nooit hetzelfde zijn als een brood dat u met de hand kneedt en bakt in de oven. Hoe dat komt?†Dat willen wij hier graag verduidelijken:

Onze eigen broodbakervaringen zijn ook begonnen met de broodmachine. Uiteindelijk ben ik voor mijn plezier (het leek me leuk om met de hand te kneden en te bereiden) overgestapt op bakken met de hand, en dus in de oven. Mijn belangrijkste conclusie is dat een broodbakmachinebrood nooit zo lekker qua korst en structuur kan worden als een ovengebakken brood. Na enige analyse en uitzoekwerk, gecombineerd met onze kennis over spelt kan ik zeggen dat daar meerdere oorzaken voor zijn. De broodbakmachines zijn zowel qua kneed- als rijstijd afgestemd op tarwemeel. Dat wil zeggen dat de meeste machines te lang kneden voor spelt, waardoor de structuur kapot gaat en het brooddeeg uiteindelijk niet mals en zacht, maar vaak korrelig en droog wordt. Ook de rijstijd, met name het ontbreken van de tweede rijsperiode, klopt niet voor speltmeel. Daardoor wordt het brood vaster (minder luchtig) dan wanneer het in de oven bereid wordt.

Door een dure broodbakmachine aan te schaffen, waarbij u zelf de kneed en rijstijden kunt instellen kan dan een hoop voordeel geboekt worden. Ook door zelf te experimenteren met de programmaís en de recepten is verbetering te krijgen. Maar uiteindelijk heeft voor mij het handbakken toch de voorkeur gekregen en staat de machine nu ongebruikt in de kelder.

Veel mensen denken dat (met baan en huishouden) het handbakken teveel tijd in beslag neemt. Maar eenmaal wat ervaring opgedaan is het een proces dat juist heel makkelijk met andere werkzaamheden gecombineerd kan worden, dat is een kwestie van creatief zijn (je kunt makkelijk een heel huis stofzuigen in het eerste uur rijstijd, je hoeft namelijk niet naast het deeg te blijven staan als het rijst). Het werkelijk actief bezig zijn met het deeg is bij handbakken minimaal. Bovendien laat speltbrood uit de oven zich na het snijden goed invriezen, dus vooruitbakken is zeker een optie. Proberen?†Voor recepten voor speltbrood uit de oven kunt u ook in het receptenmenu terecht.

Maar .......uit mijn geŽxperimenteer met de broodmachine is natuurlijk toch een recept voor heerlijk speltbrood overgebleven, en dat vindt u hieronder.


Broodbakmachine


Voor een brood van ongeveer 650 gram heeft u nodig:

- 450 g meel (elke mogelijke variatie van volkoren speltmeel en speltmeel type 1050 of wit speltmeel type 630 kan!)

- 225 ml water

- 1,5 tl zout (tl: meestal zit er een maatje hiervoor bij de machine)

- 1tl suiker (gebruik het maatje van de machine)

- 1bolle tl korrelgist, ook wel droge gist genoemd (gebruik het maatje van de machine), verse gist kan ook (10 gram korrel- of droge gist komt overeen met ongeveer 15 gram verse gist)

- 2 eetlepels olie (zonnebloem) of boter

Eventueel zaden (en pitten, lijnzaad, vlozaad, venkelzaad, etc) toevoegen na de piep.

* Voor een extra smeuÔg brood kun je aan deze ingediŽnten nog 1 ei toevoegen.


Bereiding:

Doe het meel in de bak en zorg dat je het zo ophoopt dat er links en rechts langs de rand plek is om een geultje water te maken;

Water links en rechts langs het meel schenken; zout, olie en suiker verdelen in water

In het midden van het meel een kuiltje maken en daarin gist scheppen (Let op: bij beide gistsoorten moet je opletten dat de gist niet met het zout in aanraking komt als je het in de machine doet. Ook met handmixen/kneden moet je gist en zout in de kom in eerst instantie niet tegen elkaar aanleggen. Zout verminderd bij direct contact namelijk de gistwerking).

De machine instellen op bruin brood of wit brood programma, al naar gelang je keuze.

Pitten en zaden kunnen pas na bepaalde tijd toegevoegd worden, dat moet je nalezen in de gebruiksaanwijzing. Meestal geeft de machine dan een piepsignaal.

Overigens, gedroogde tomaatjes, olijven, gebakken uien, rozijnen, noten etc. zijn ook lekker in brood, maar†mogen ook pas later toegevoegd worden (piep).

Ook lekker: kruidenbrood! Voeg in het begin een eetlepel Italiaanse kruiden toe en een eetlepel bruscetta kruiden

Speltbrood uit de broodbakmachine

SMAKELIJK ETEN !

P.S. Als het niet meteen lukt, niet opgeven maar wat experimenteren.....meer water, minder gist, de kleinste veranderingen hebben meteen een ander resultaat tot gevolg.......HOME