Speltbrood gemaakt van lui deeg

(zo geheten omdat men het nauwelijks kneedt maar wel heel lang laat rijzen)

Ontvangen van mevrouw Vlek uit Almere, waarvoor dank!

Speltbroodvan lui deeg

Volkorenbrood Met 8 broodjes

215 gram speltmeel 325 gram speltmeel

110 gram speltbloem (630) 160 gram speltbloem (630)

110 gram masmeel 160 gram masmeel

80 gram (geweekte) gerst 120 gram (geweekte) gerst

35 gram haverzemelen 50 gram haverzemelen

4 theelepels lijnzaad 6 theelepels lijnzaad

7 gram zout 11 gram zout

1 gram gist 1 gram gist

400 gram water 600 gram water

Witbrood

330 gram speltbloem (630)

100 gram masmeel

35 gram haverzemelen

7 gram zout

1 gram gist

345 gram water

N.B. Om een nog mooier resultaat te krijgen kun je broodverbeterpasta toevoegen. Die is verkrijgbaar bij de reformwinkel.

Aanvulling van de redactie: u kunt in plaats van lijnzaad ook vlozaad gebruiken.

Meng alle droge ingredinten (en evt. de gerst) in een kom van minimaal 2 liter inhoud. Voeg het water toe en meng de ingredinten heel losjes met de hand tot een vochtig, plakkerig deeg. Het resultaat moet meer lijken op een dik beslag dan op brooddeeg. Dek de kom af met plasticfolie en laat hem zo achttien uur (minstens 12 uur) staan. Kamertemperatuur is goed (21C). Het deeg is klaar als de bovenkant gespikkeld is door luchtbellen.

Kneed het deeg even kort door, tot de lucht eruit is, dek het af met plasticfolie en laat het 15 minuten rusten.

Het werkblad bestrooien met bloem (zelf werk ik op een theedoek met daaronder karton) en het deeg hierop doen. Bestrooi het deeg met bloem om het niet aan je handen te laten plakken en breng het in model voor de broodvorm. In de ingevette broodvorm doen en 2 uur laten rijzen onder plasticfolie met daaroverheen een dubbelgevouwen theedoek. Het deeg is klaar als het ruim twee keer in omvang is toegenomen.

Gerezen speltbroodvan lui deeg

Daarna 60 minuten in de oven ( 230C) en de broodjes uur bakken. Eventueel de oven wat lager zetten als het brood te snel donker wordt.

Eet smakelijk!

HOME